Med fokus på balansplattan

Att få massage för stela muskler och leder kan vara en ”befriande” känsla. Men vi brukar alltid rekommendera människor att se på helheten och orsaken bakom problemet. Har du ofta ont i nacke och rygg kan det mycket väl bero på dålig arbetsställning på jobbet eller att du spänner dig i vissa situationer. Prata med en sjukgymnast och få råd och hjälp på vägen.

En av de träningsprodukter som är enkla att använda för att stärka både balans och styrka är balansplattan. Här följer några balansövningar till balansplattor .

  • Grundläggande balans

Ställ dig stabilt på balansplattan med en fot och låt den andra foten förflyttas runt för att därigenom hitta tyngdpunkten och balansen. Kom ihåg att stå rakt och jobba med magmusklerna för att hitta balansen. Du kommer även att känna i efterhand att musklerna jobbar trots att du främst är fokuserad på att balansera och stå kvar på plattan.

  • Nästa steg

Skriv olika saker med den fot som du inte belastar. Kan du skriva ditt namn i luften? Alfabetet? Osv.

  • Draken

Nu börjar det bli lite svårare och kräver en viss träning. Men då utmanar man även kroppen på ett helt nytt sätt. Ställ dig först rakt upp på balansplattan. Luta dig sakta framåt samtidigt och sträck ett ben bakåt. Jobba mot att ha så rak rygg som möjligt. Med denna träning får du jobba tydligare med magmusklerna.

  • Utfallssteg

En balansplatta är till för att i första hand jobba med balansen. Men den kan kombineras med andra övningar för att skapa flera effekter. En väg är att jobba med utfallssteg. Man får därmed fördelarna med att träna med utfallssteg samtidigt som fotlederna stärks, balansen blir bättre och man får jobba mer med fokus under utfallen.

En fot står då på plattan (den främre foten) och skapar den instabilitet som gör att balans och muskler tränas.

Se även videon nedan

Lycka till !